Съдът е отменил отказа на НАП да предостави данни за несъбраните

...
Съдът е отменил отказа на НАП да предостави данни за несъбраните
Коментари Харесай

БОЕЦ осъди НАП за укриване на данъчна информация

Съдът е отменил отказа на Национална агенция за приходите да даде данни за несъбраните налози. Това оповестиха от БОЕЦ - гражданското съдружие, което предходната година раздруса България с разкритието, че размерът на несъбрания и източен Данък добавена стойност за 10 години е надхвърлил 16 милиарда лв..  

Решението на Видинския административен съд, взето на 11 октомври, е по делото, заведено от гражданската организация против нежеланието на Национална агенция за приходите да отговори на няколко въпроса за отписаните данъчни и осигурителни отговорности, за несъбраните корпоративни данъци, открити с проверки, и за приходите, които хазартният бизнес (не) плаща в държавния бюджет. Съдът е приел доводите на БОЕЦ, че приходната организация не може да крие важни за обществото обстоятелства. Решението е дефинитивно и не предстои на обжалване, а Национална агенция за приходите би трябвало да заплати правосъдните разходи. Сега ведомството на Галя Димитрова има 14-дневен период да отговори на въпросите, заложени от БОЕЦ по Закона за достъп до социална информация.

" Това е извънредно значим пробив! Исканата от нас информация ще даде спомагателна изясненост за размера на грабежа на управляващата мафия ", разясниха от БОЕЦ във връзка на правосъдното решение.

След като през март 2018-а БОЕЦ разкри, че несъбраният и източен Данък добавена стойност надхвърля 16 милиарда лева, подаде сигнали до прокуратурата, Европейска комисия и други институции, а в това време изиска и спомагателна информация от Национална агенция за приходите, показваща мащабите на укритите и отписани данъчни отговорности.  

Междувременно дейната гражданска организация бе взета на мушка от властта. Национална агенция за приходите е образувала три проверки на БОЕЦ по прокурорско предписание. " В ход са и няколко каузи и инспекции против нас - от Министерство на вътрешните работи, ГДБОП, прокуратурата. Мафията е задействала всичките си институции бухалки, само че ние продължаваме ", разяснява водачът на сдружението Георги Георгиев.

Решението идва дни откакто от одит на Сметната палата стана ясно, че единствено през 2016 година Национална агенция за приходите е отписала служебно над 10 милиарда лв. неплатени и оповестени за несъбираеми вземания, открити с проверки. За тях тогава е изминал 10-годишният период на безспорната отминалост.

 

------------

Въпросите, на които Национална агенция за приходите настойчиво отхвърля да отговори  

(поисканите данни са за периода   2009 – 2017 г.)

Каква е сумата на отписаните от Национална агенция за приходите вземания на Национална агенция за приходите - по години? 

Какъв е размерът на вземанията, отписани поради изтекла отминалост?    

Какъв е размерът на несъбрания корпоративен налог по ревизионни актове на Национална агенция за приходите - по години? 

Какъв е общият оборот на годишна база на компаниите от хазартния бизнес?

Какъв е общият размер на оборота на компаниите, занимаващи се с хазартна активност и необлагаеми с Данък добавена стойност - по години? 

Какъв е общият размер на заявената облага от компаниите, занимаващи се с
хазартна активност - по години? 

 Кои са компаниите, занимаващи се
хазартна активност - цялостен лист? 
 

 

ХРОНОЛОГИЯТА

Със заявление от 26 март БОЕЦ желае от Национална агенция за приходите информация за отписаните вземания, несъбрания корпоративен налог, както и данни за хазартния бизнес. От Национална агенция за приходите въобще не реагират на заявката. Заради безмълвния отвод БОЕЦ завежда дело в съда. В края на юли 2018 година административният съд излиза с решение, че Национална агенция за приходите е длъжна да даде желаната информация. Приходното ведомство обаче апелира това решение пред Върховния административен съд. Но Върховен административен съд удостоверява - Национална агенция за приходите би трябвало да отговори на въпросите на БОЕЦ. Въпреки това данъчните още веднъж отхвърлят да споделят с жителите проблемите си със събирането на някои данъци. БОЕЦ не се отхвърлят и завеждат ново дело  - в Административния съд - Видин. И печелят делото.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР